vineri, 13 februarie 2015

La mulți ani, Tom și Jerry!


    Bing-bang-bong! Parcă mai ieri își încorda ghearele strașnicul Jaune Tom din Parisul vesel, sărind de pe genericul emisiunii Gala desenului animat — realizată de regretata Viorica Bucur în anii '70-'80 la televiziunea unică — direct în inimile noastre de copii. Asemenea momente erau rare în acei ani și se cuveneau gustate ca un elixir ce permitea deschiderea porții spre vis. 


    Amintirea vine cu efect de bumerang (a se citi Boomerang) pe filiera motănească. De la Jaune Tom la, simplu, Tom. Ba nu simplu, ci dublu: Tom și Jerry. Prieteni și dușmani, victimă și învingător, bun și rău, dar inseparabili. Un cuplu la fel de tare ca și cele mai celebre cupluri comice hollywoodiene. Ba mai mult. Irezistibili, imprevizibili și indestructibili, dovedesc și acum, la 75 de ani de la prima lor apariție, că-și pot face loc cu ușurință în inimile puștilor. Oricâte generații s-au succedat pe parcursul celor mai bine de șapte decenii, motanul și șoricelul le-au câștigat prietenia, iar năzdrăvăniile lor nu s-au demodat. 
  


    Sunt prinși continuu într-o fugăreală nebună, în care cel ce este inițial victimă se poate declara la final învingător, pe principiul "cine râde la urmă râde mai bine". Iar învingătorul, cel care râde mai bine, este de obicei cel mic. Nu, nu șoricelul, ci copilul. Copilul din fața ecranului, intrat cu totul în poveste, empatizând alternativ când cu un personaj, când cu celălalt. Copilul-copil, dar și adultul-copil. Pentru că aceste simpatice personaje nu numai că și-au făcut noi prieteni, dar nu i-au pierdut nici pe cei vechi: o familie de 75 de generații. 
     Și, pentru că latinescul anima înseamnă suflet, am putea spune că William Hanna și Joseph Barbera, cei ce au creat aceste desene, nu numai că le-au dat suflet, ci le-au făcut să dea ceva din sufletul lor fiecărui copil.
  

10 comentarii:

 1. Habar nu aveam ca sunt atat de batrani! Aproape trei sferturi de secol... Wow!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, asa e. Deja au implinit 75 de ani de la prima aparitie pe 10 februarie, daca-mi amintesc bine. Niste bunicuti! Dar bunicuti mereu tineri si cu chef de joaca...

   Ștergere
 2. Ce amintiri frumoase! Tom și Jerry, Donald și Daisy, Mickey Mouse și Minnie... Rămân veșnic tineri și actuali... ☺

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ca și noi, de altfel. Atâta timp cât ne plac desenele animate, înseamnă că nu ne-a venit mintea la cap sau n-am îmbătrânit. Sincer să fiu, îmi convin amândouă situațiile. Înțelepciunea și bătrânețea să le ia alții... :D

   Ștergere
 3. Răspunsuri
  1. La mine, cățeii au aurul, pisoii, argintul și, probabil, caii, bronzul. Șoriceii îmi plac doar în desenele animate, dar e frumos atunci când cel mic câștigă. :)

   Ștergere
 4. Mie mi-au placut Alba ca Zapada si Cenusareasa. Si acum, Frozen. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gusturile nu se discută. Chiar și în materie de desene animate. ☺

   Ștergere
 5. Ce frumoase erau aceste desene animate!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Au fost și vor rămâne frumoase. Parcă și acum, deși anii au trecut peste noi, le privim tot cu ochi de copii. Îți doresc o săptămână frumoasă! ☺

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly